Creditcards vergelijken

Welke creditcards zijn er voor ondernemers, en wat kosten ze?

Ton Hermans

05/12/2023

Als je ondernemer bent, mag je geen particuliere creditcard gebruiken voor je bedrijf. De kaartuitgever staat dat niet toe. Maar het zou ook niet slim zijn. Je wilt je zakelijke transacties apart houden van je privéuitgaven. Voor wie een bedrijf heeft, zijn er speciale creditcards in diverse vormen. We zetten ze op een rij en tonen wat ze kosten. 

Het handige aan een zakelijke creditcard is dat medewerkers binnen het bedrijf die een creditcard nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze veel internationaal reizen of zakelijke uitgaven moeten doen, er overal ter wereld mee kunnen betalen.

Daarnaast kan gebruik van een zakelijke creditcard het indienen en controleren van onkostendeclaraties van medewerkers vergemakkelijken. En jij als ondernemer kunt zakelijke transacties duidelijk scheiden van privéuitgaven. 

Kort gezegd maakt een aparte bedrijfscreditcard de administratie van zakelijke uitgaven veel makkelijker. Hebben meerdere medewerkers binnen het bedrijf een creditcard, dan kun je per kaart een bestedingslimiet instellen. Wie veel kaarten afneemt, krijgt doorgaans korting op de prijs. 

Zakelijke creditcards worden aangeboden door de meeste grote banken en creditcardmaatschappijen, maar er zijn ook enkele kleinere, onafhankelijke aanbieders. 

Je moet wel minstens een jaar als ondernemer geregistreerd staan. Ben je zzp’er, houd dan rekening met een BKR-toetsing. 

 

Optie 1: Visa of Mastercard van ICS 

Op de eerste plaats zijn er de zakelijke creditcards van ICS, de grootste creditcarduitgever van ons land. ICS biedt zowel een Visa als een Mastercard. Standaard hebben deze kaarten een limiet van 2.500 euro, maar je kunt dit per werknemer apart instellen.  

Heb je een groter bedrijf en meerdere kaarten nodig, dan worden deze creditcards van ICS goedkoper vanaf het zesde exemplaar. 

Van de Visa is er ook een duurdere Goldversie beschikbaar. Hiermee heb je onder meer een doorlopende reisverzekering en een verzekering tegen misbruik. 

Let op, met de creditcards van ICS is het niet mogelijk om de afrekening flexibel (in termijnen) te betalen. Je kunt ze wel altijd aan je bestaande zakelijke rekening koppelen. 

 

Optie 2: American Express 

Voor een zakelijke creditcard kun je ook terecht bij American Express. Deze creditcardmaatschappij biedt voor ondernemers in het mkb keuze uit drie kaarten: Entry, Green en Gold.

Hoe duurder de kaart, hoe meer verzekering en service tijdens je zakenreis en hoe meer mogelijkheden om te sparen. Er zijn ook kaarten voor grote bedrijven (zie verderop).  

Ook bij Amex geldt dat je niet gespreid kunt terugbetalen. De limiet van de kaart wordt individueel bepaald. 

 

Optie 3: Een prepaid businesscard 

Het kan ook slim zijn om voor een prepaidkaart te kiezen. Daarmee kan je wellicht nog beter budgetten bewaken. Een prepaidkaart is ook zinvol als je niet zo vaak een creditcard nodig hebt. 

Zakelijke prepaid creditcards worden aangeboden door kleinere kaartuitgevers. Hieronder zie je twee voorbeelden. Ze hebben als voordeel dat je er geen jaarlijkse bijdrage voor hoeft te betalen. De uitgevers rekenen wel gebruikskosten. 

Voor de prepaidkaart van Revolut heb je een betaalpakket van deze digitale bank nodig. Bij Wallester kun je op één account meerdere kaarten krijgen voor verschillende medewerkers. 

 

Optie 4: Corporate cards voor grotere bedrijven 

De grote creditcardmaatschappijen geven zogenaamde corporate cards uit voor grotere bedrijven die veel kaarten nodig hebben. 

  • Mastercard Corporate (ICS) - €45 per jaar t/m 5 kaarten, €39 per jaar van 6 t/tm 25 kaarten, €33 per jaar bij meer dan 25 kaarten. - volledige review  

  • American Express Corporate Card - €60 per jaar- volledige review 

  • American Express Corporate Card Gold - €125 per jaar- volledige review 

 

Optie 5: Een zakelijke creditcard van je huisbank 

Het is natuurlijk ook nog een optie om gewoon een creditcard te nemen bij je huisbank, waar je de zakelijke rekening hebt.

Dit lijkt een gemakkelijke oplossing, maar deze kaarten hebben doorgaans weinig of geen extra's zoals verzekeringen, gunstige wisseltarieven of spaarprogramma's.

Je kunt ze ook nooit koppelen aan een zakelijke rekening van een andere bank. Met de kaarten van ICS en American Express kan dat wel. 

Enkele voorbeelden: 

  • ING Businesscard (Mastercard) - €39,95 per jaar - volledige review 

  • Rabo Businesscard (Mastercard) - €33 per jaar - volledige review 

  • ABN Amro Businesscard (Mastercard, verstrekt door ICS) - €35 per jaar - volledige review 

  • ASN Creditcard Zakelijk (Visa, verstrekt door ICS) - €33 per jaar – volledige review 

  • Knab Zakelijke Creditcard (Mastercard, verstrekt door ICS) - €25 per jaar – volledige review 

 

 

Bekijk hier ons volledige overzicht van zakelijke creditcards. 


(Redactie Creditcardvergelijking, 5 december 2023; Foto: Shutterstock

Lees ook: 

Hoe kan ik een zakelijke creditcard krijgen?

Wat is het voordeel van een zakelijke creditcard?