Creditcards vergelijken

Waarom je beter een andere creditcard kiest dan die van je huisbank

Ton Hermans

13/03/2024

Als je een creditcard bij je bankrekening wil hebben, dan hoef je niet voor die van je huisbank te kiezen. Een creditcard van een bankonafhankelijke aanbieder is in veel opzichten een betere optie. We leggen uit waarom.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je beter niet de creditcard van een van de grote banken zou moeten kiezen.

1. Geen extra spaarvoordeeltjes

Een creditcard van een grote bank heeft zelden of nooit een spaarsysteem. Het is meestal een basisproduct waar je prima mee kunt betalen in het buitenland en op internet, maar weinig meer dan dat.

Creditcards van onafhankelijke aanbieders, bijvoorbeeld American Express, kunnen daarentegen allerlei extra voordeeltjes hebben. Bijvoorbeeld airmiles of punten sparen voor geschenken of kortingen. Je verdient spaarpunten met elke uitgave die je doet met de kaart.

Een enkele kaartaanbieder geeft cashback.

Creditcards van de drie grote Nederlandse banken hebben deze voordeeltjes vrijwel nooit.

2. De kaart werkt alleen bij dezelfde bank

Een creditcard van een van de grote Nederlandse banken past alleen bij een betaalrekening van die betreffende bank. Je hebt dus niet de vrijheid om de kaart aan een andere rekening te koppelen.

Die mogelijkheid heb je wel met kaarten van American Express en bijvoorbeeld de Visa World Card, de Mastercard Classic of de creditcards van de ANWB.

Voor deze creditcards maakt het niet uit bij welke bank je zit, ze passen bij iedere bankrekening en je kunt de kaart behouden als je van rekening zou veranderen of deze aan een andere, extra rekening zou willen koppelen.

3. Geen luxevoordelen

Duurdere creditcards hebben daarnaast vaak luxevoordelen. Denk aan viptoegang op luchthavens of voorrang bij ticketverkoop van grote concerten, de garantie op contant noodgeld op vakantie of zelfs een doorlopende reisverzekering.

Banken bieden deze luxevoordelen zelden tot nooit.

 

Overtuigd? Bekijk dan hier de belangrijkste kaarten van Visa, Mastercard en American Express. Bekijk hier de belangrijkste creditcards met spaarsystemen.

 

(Redactie Creditcardvergelijking, 13 maart 2024; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Met welke creditcard kun je sparen?

Zo werken experience points van American Express

Bestelling niet ontvangen? Je creditcard kan helpen

Wat houdt de reisverzekering van je creditcard in?

Met deze creditcards krijg je noodgeld op vakantie

Vijf goede redenen om creditcards te vergelijken

Zeven situaties waarin je een creditcard nodig hebt

De drie grootste misverstanden over creditcards