Creditcards vergelijken

Ben je extra verzekerd als je een auto huurt met een creditcard?

Ton Hermans

21/07/2022

Wil je een auto huren op vakantie, dan heb je bijna altijd een creditcard nodig. Daarmee is namelijk meteen ook de borg geregeld, zonder dat je er iets van merkt. Maar ben je dan ook extra verzekerd voor eventuele schade aan het voertuig?

Het antwoord is nee, tenzij je een speciale creditcard met inbegrepen autohuurverzekering bezit. De meeste creditcards hebben deze verzekering niet. Bezit je wel zo’n kaart, dan nog kunnen er allerlei voorwaarden en beperkingen zijn.

Waar is de autohuurverzekering precies voor?

Met de autohuurverzekering dek je meestal het eigen risico bij autohuur af. Het eigen risico is dat deel van het schadebedrag dat je zelf moet betalen, mocht je schade veroorzaken aan het voertuig. De creditcarduitgever neemt deze rekening van je over, tot een bepaald bedrag.

De huur moet dan wel ook betaald zijn met die creditcard, anders geldt er geen bescherming. En er is altijd sprake van een plafond.

Ook kan het zijn dat je aanspraak kunt maken op rechtsbijstand. Zo’n creditcard kan dus een nuttige aanvulling zijn op je bestaande verzekeringen.

Welke creditcards hebben zo’n autohuurverzekering?

Er zijn in Nederland een paar bekende creditcards met een doorlopende autohuurverzekering.

ANWB-creditcards

Op de eerste plaats zijn er de ANWB Visa Silver en Gold Card. Let op, de standaard ANWB-creditcard (Classic) heeft de verzekering niet. De ANWB Silver Card dekt het eigen risico af tot maximaal 750 euro, de Gold Card tot het dubbele.

De Silver en Gold Card kosten respectievelijk 26,50 en 38,50 euro per jaar, naast je ANWB-abonnement. De autohuurverzekering is bij deze prijs inbegrepen.

ABN Amro Gold en ING Platinum

Ook de Gold-creditcard van ABN Amro (46,80 euro per jaar) heeft een inbegrepen autohuurverzekering. Hierbij is je eigen risico echter maar gedekt tot 500 euro. Dit kan echter voldoende zijn, afhankelijk van je andere verzekeringen.

Dezelfde maximale vergoeding geldt voor de ING Platinumcard, nog een creditcard met zo’n verzekering. Dit is niet de gewone creditcard van ING maar een luxeversie daarvan. De Platinumcard kost 52,20 euro per jaar.

De standaardcreditcards van ABN Amro en ING hebben de autohuurverzekering niet. Rabobank biedt helemaal geen creditcards met autohuurverzekering aan.

American Express

Dan zijn er nog twee creditcards van American Express met een autohuurverzekering: de Platinum Metal Card en de Flying Blue Platinum. Dit zijn echter zeer dure kaarten, je betaalt er jaarlijks respectievelijk 702 en 600 euro voor. De eigen risico’s zijn dan wel afgedekt tot liefst 75.000 euro, je bent ook uitgebreid verzekerd bij diefstal van de huurauto en je beschikt jaarrond over een volledige reispolis voor je hele gezin.

Deze creditcards zijn alleen interessant voor wie doorlopend op reis is en ook gebruikmaakt van de vele andere features die Amex-kaarten bieden, zoals viptoegang tot locaties en evenementen.

ICS: Mastercard Black

Tot slot heeft ook kaartuitgever ICS zo’n luxe creditcard, de Mastercard Black. Hiervoor betaal je jaarlijks 204 euro. Het eigen risico bij autohuur is met deze kaart gedekt tot 50.000 euro.

Uitsluitingen

Wie een beetje ervaring heeft met verzekeringen, weet dat er altijd uitsluitingen gelden. Zo ook bij de autohuurverzekering. In sommige gevallen vergoedt de creditcardmaatschappij helemaal niets.

Het spreekt vanzelf dat je bijvoorbeeld niet dronken mag zijn geweest tijdens de aanrijding of onder invloed van drugs of medicatie. Ook mag je niet met opzet of nalatig hebben gehandeld.

Beperkingen

Daarnaast kunnen er allerlei beperkingen gelden. Schade aan het interieur van de auto bijvoorbeeld is vaak niet verzekerd en ook de spiegels zijn soms uitgezonderd. Er kan bovendien een maximumaantal reisdagen van toepassing zijn.

Ook worden bepaalde landen uitgesloten. Check dit laatste vooral als je naar Afrika gaat. Geloof het of niet, maar in bijvoorbeeld Botswana – what’s in a name? – is je autohuurverzekering nietig.

Maar het kan nog gekker. Wat dacht je van Nederland? Check ook dit in de voorwaarden van je creditcard, ons eigen land kan op de zwarte lijst staan.

Verder kun je schadedekking vergeten in landen waar een negatief reisadvies voor geldt.

Wat is slim?

Of je een autohuurverzekering echt nodig hebt, hangt erg af van je reisbestemming, of je daar veel kilometers gaat maken met de huurauto en misschien ook wel van je rijstijl.

Bovenstaande creditcards kunnen heel nuttig zijn voor wie regelmatig een auto huurt. Ze hebben als voordeel dat je geen aanvullende verzekering hoeft af te sluiten aan de balie van het verhuurbedrijf – deze en ook de volgende vakanties niet.

Maar check wel de voorwaarden van de kaart, zodat je alle uitsluitingen en beperkingen kent. 

De genoemde ANWB-creditcards vinden wij uiteindelijk een prima keus. Ze zijn niet echt duur te noemen en bieden nog andere voordeeltjes op reis, zoals extra cash kunnen opnemen in noodgevallen. Je moet echter wel lid zijn van de bond – of dat willen worden.

Leid je een jetsetleven en stap je geregeld in een huurauto, overweeg dan een van de genoemde kaarten van American Express voor zo min mogelijk zorgen .

Creditcards met autohuurverzekering (oplopend in prijs):

 Creditcard lees meer prijs p.j. (€) maximale dekking eigen risico (€) 
ANWB Visa Silver review26,50750
ANWB Visa Gold review38,501.500
ABN Amro Gold Card review46,80500
ING Platinum Card review52,50500
Mastercard Black review204,0050.000
American Express Flying Blue Platinum review600,0075.000
American Express Platinum Metal review702,0075.000


(door Ton Hermans, 21 juli 2022, Foto: Shutterstock)


Bekijk ook: Overzicht van de beste creditcards (vergelijking)
 

Lees ook:

Wat is een goede creditcard voor op vakantie?

Wat houdt de reisverzekering van je creditcard precies in?

Heb je genoeg aan de reisverzekering op je creditcard?

Wat houdt creditcardhulp in het buitenland in?

Zeven vakantietips voor de slimme creditcardgebruiker