Maestro wordt vervangen door Mastercard: heb je dan nog wel een creditcard nodig?
Mastercard geeft sinds 1 juli 2023 geen nieuwe Maestro-betaalpassen meer uit. Heb je een bankpas met het Maestro-logo en komt de vervaldatum in zicht? Dan krijg je automatisch een nieuwe pas toegestuurd van Mastercard, een van de bekendste creditcardmerken. Wat heb je dan straks nog aan een Mastercard-creditcard?
Wordt je betaalpas van Maestro vervangen door een Mastercard? Dan ontvang je dus een debitcard, geen creditcard. Je kunt met je nieuwe Mastercard-debitcard in ieder geval hetzelfde als met je Maestro-betaalpas: betalen in winkels, restaurants en tankstations in binnen- en buitenland en je kunt er geld mee opnemen.
Maar met je Mastercard-debitcard kun je straks nog een paar extra dingen die met een Maestro-betaalpas niet kunnen.
Om te beginnen kun je met Mastercard in het buitenland op nog meer plekken betalen dan met Maestro, vooral buiten Europa. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld moet je vaak eerst contant geld pinnen met je Maestro-betaalpas, omdat betaalautomaten in winkels en restaurants niet altijd geschikt zijn voor dit merk.
Maar het belangrijkste verschil is wel dat je met Mastercard ook in webwinkels kunt betalen. Als je nu een creditcard gebruikt om te shoppen op internet, dan kun je daar straks dus ook je bankpas voor gebruiken.
Waarom dan nog een creditcard?
Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen een debitcard en een creditcard van Mastercard. We noemen de belangrijkste.
1. Later betalen
Een betaling met een creditcard wordt niet meteen van je bankrekening afgeschreven. Je krijgt de rekening één keer per maand en vervolgens heb je nog een paar weken de tijd om de rekening te betalen. Zo zorgt een creditcard dus voor extra bestedingsruimte, als je een keer meer geld nodig hebt dan je dacht.
2. Borg bij autohuur voldoen
Een creditcard is meestal onmisbaar als je een auto wilt huren. Het autoverhuurbedrijf wil de zekerheid hebben dat je de kosten betaalt in het geval van schade of bij verkeersovertredingen. Sommige debitcards zijn hiervoor ook geschikt, zoals de Openbank R42 Mastercard, Bunq Easy Bank Mastercard en de ICS Go Card.
3. Garanties en verzekeringen
Aan een creditcard zijn vaak speciale garanties gekoppeld, zoals aankoopbescherming en verzekeringen. Sommige debitcards hebben deze voordelen ook, maar dat komt minder vaak voor. Denk aan verlengde garantie op aankopen, verzekering tegen schade of diefstal van je aankopen met de creditcard en aanvullende reisverzekeringen. Er zijn zelfs creditcards met een complete doorlopende reisverzekering.
4. Spaarprogramma’s en kortingen
Veel creditcards hebben een programma met kortingen voor kaarthouders. Een debitcard kan dit ook hebben, maar de mogelijkheden zijn minder uitgebreid. Sommige creditcards, zoals de meeste creditcards van American Express, bieden de mogelijkheid om punten te sparen bij iedere uitgave die je doet. De punten kun je besteden aan reizen of geschenken bijvoorbeeld.
5. Hulp in het buitenland
Creditcards worden vaak gebruikt op reis. Creditcarduitgevers spelen daarop in met voorzieningen waar je veel aan kunt hebben als je in het buitenland in nood bent of hulp nodig hebt. Er is altijd een noodnummer dat je kunt bellen, bijvoorbeeld als je bestolen bent.
Welke hulp is er precies beschikbaar? Dat verschilt per creditcard en per merk. Voorbeelden zijn een tolkenservice, doorverwijzing naar hulpverlening ter plekke en noodgeld. Sommige banken bieden ook een voorziening voor noodgeld zonder creditcard.
6. Spaarrente over positief saldo
Je kunt een creditcard ook ‘opladen’ met een positief saldo. Dat kan handig zijn als je een ruimere bestedingslimiet wilt of als je liever vooraf dan achteraf betaalt. Als je een creditcard hebt die rente vergoedt over een positief saldo, verdien je er ook nog wat op.
De meeste betaalrekeningen geven geen rente over een positief saldo. Welke creditcards rente vergoeden en hoeveel, zie je in onze reviews.
(door José Mast, Creditcardvergelijking, 9 augustus 2023; Foto: Shutterstock Images)
Lees ook:
Zeven situaties waarin je een creditcard nodig hebt
Waar is een creditcard handig voor?
Overzicht: de beste Mastercard-creditcards