Creditcards vergelijken

Deze creditcards hebben een uitgebreide reisverzekering

Ton Hermans

10/05/2023

Wil je optimaal verzekerd op reis met je creditcard, kies er dan een met een volledige reisverzekering. Anders heb je alleen dekking voor ongevallen en ongemakken. Welke creditcard moet je hebben? 

Er zijn maar een paar creditcards met een volledige, doorlopende reisverzekering. Je herkent deze creditcards ook vrij makkelijk aan hun prijs. Voor de doorlopende reisverzekering betaal je al snel een tientje per maand extra. 

Dat zijn bijvoorbeeld de Visa World Card Platinum, Mastercard Black en Flying Blue American Express Gold Card. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan kun je een goeie hebben aan een van deze luxe creditcards. 

Bij de creditcards van American Express zit er wel één maar aan. De reis moet namelijk wel zijn betaald met de creditcard. Vergeet je deze voorwaarde, dan heb je geen dekking.  

Bij de doorlopende reisverzekeringen die zijn gekoppeld aan de consumentencreditcards van Visa en Mastercard geldt deze beperking niet, wel bij de zakelijke creditcards. 

Wat is een volledige reisverzekering? 

De creditcards met een volledige, doorlopende reisverzekering bieden volledige dekking voor heel veel nare dingen die je op vakantie kunnen overkomen. Raak je waardevolle spullen kwijt of worden ze gestolen, dan is daar een dekking voor. Kijk wel even na voor welk maximumbedrag. Ook krijg je meestal niet de nieuwwaarde vergoed. 

Moet je ter plekke naar het ziekenhuis, dan is daar een vergoeding voor. En in noodgevallen kun je met aangepast vervoer naar huis. 

Handig is ook de dekking bij annulering. Kun je niet op reis gaan omdat je ziek bent of omdat iemand in je naaste omgeving is overleden bijvoorbeeld, dan kun je de reis kosteloos annuleren. 

Veel creditcards hebben slechts een ‘aanvullende reisverzekering’ 

Heel veel creditcards hebben geen volledige maar een aanvullende reisverzekering. Aanvullend klinkt als een extraatje, maar eigenlijk zijn deze dekkingen heel basaal. Het kan gaan om een ongevallenverzekering, een dekking voor reisongemakken en voor noodgeld op reis. Ook kun je hulp krijgen bij noodsituaties onderweg. 

Voor de aanvullende reisdekkingen geldt altijd als voorwaarde dat de reis met de creditcard moet zijn betaald. 

We leggen je uit wat deze verzekeringen voor ongevallen en ongemakken doorgaans inhouden. 

1. Dekking voor ongevallen 

Meestal hebben de creditcards met 'aanvullende reisverzekering' een dekking bij ongevallen. Dat betekent dat je een vast bedrag krijgt uitgekeerd als je door een ongeval invalide wordt. De verzekering van American Express keert ook uit bij overlijden. 

De bedragen lopen uiteen van circa 40.000 euro tot 175.000 euro. Het is gebruikelijk dat deze dekking alleen geldt bij een ongeval tijdens een reis met het openbaar vervoer. 

2. Dekking voor reisongemakken 

Verder hebben sommige creditcards een ‘reisongemakkenverzekering’. Dat betekent onder andere dat je je kosten kunt declareren als je extra spullen hebt moeten kopen omdat je bagage niet op tijd is aangekomen. Hiervoor geldt een maximum van bijvoorbeeld 125 of 175 euro per persoon. 

Vluchtvertraging geldt ook als een reisongemak, waarbij je een vergoeding kunt claimen voor de extra kosten die je hierdoor moet maken. Veel voorkomende maximale vergoedingen zijn 100 of 150 euro bij een vertraging van meer dan vier uur. Bij een chartervlucht ligt de grens bij ICS Cards (Visa, Mastercard) bij acht uur. 

3. Noodgeld 

Enkele creditcards bieden bovendien noodgeld aan op reis. Als je portemonnee en je creditcard zijn gestolen, kun je daar veel gemak van hebben. Je kunt dan in ieder geval even vooruit met bijvoorbeeld 500, 1.000 of 2.000 euro aan contant geld, die je bij een lokale bank kunt ophalen. Dit bedrag moet je later wel weer terugbetalen. 

Hulp in noodsituaties 

Alle creditcards hebben een hulplijn voor klanten, maar de hulp die je vervolgens kunt krijgen is erg verschillend. Je hebt het meest aan een hulpverleningsverzekering die niet alleen vragen beantwoordt, maar ook kosten vergoedt, bijvoorbeeld voor aangepast vervoer naar huis. Of voor vervoer van een stoffelijk overschot. Bij de aanvullende verzekeringen die horen bij de creditcards van ICS kun je daar aanspraak op maken. 

Onder de dekking van de aanvullende ICS-verzekering valt ook het opsturen van noodzakelijke medicijnen. De kosten van de medicijnen moet je zelf betalen of declareren bij je zorgverzekering. 

Met een creditcard van American Express kun je bellen met Global Assist. Dit team geeft wel hulp, bijvoorbeeld als je een visum nodig hebt of een Engelstalige arts of jurist. De kosten komen voor je eigen rekening. 

 

 

(Redactie Creditcardvergelijking, 10 mei 2023


Overzicht belangrijkste Nederlandse creditcards: wat is verzekerd?

CreditcardPrijs p.j.Volledige reisverzekeringAanvullende reisverzekeringReisongevallenVertraging vlucht/bagageNoodgeld
       

Persoonlijk

      
Visa      
Visa World Card€39,95neeja*vvnee
Visa World Card Gold€57,95neeja*vvnee
Visa World Card Platinum€154jajavvnee
Visa World Panda Card€39,95neeja*vvnee
ANWB Visa Classic€24,95neenee--nee
ANWB Visa Silver Card€34,95neenee--€1.000
ANWB Visa Gold€46,95neenee--€2.000
       
Mastercard      
ANWB Mastercard€24,95neenee--nee
Mastercard Classic€29,95neeja*vvnee
Mastercard Gold€42,95neeja*vvnee
Mastercard Black€204jajavv€8.000
       
American Express      
Flying Blue Amex Entry Card€36neeja*vxnee
Flying Blue Amex Silver Card€75neeja*vv€500
Flying Blue Amex Gold Card€198ja*ja*vv€1.000
Amex Blue Card€35**neeja, alleen ongevallen*vxnee
Amex Green Card€78neeja*vv€1.000
ABN Amro Credit Card€20,40neeja*-vnee
Knab Creditcard€72neeja*vvnee
       

Zakelijk

      
Visa World Card Business€35neeja*vv€4.600
Visa World Card Business Gold€154ja*ja*vv€4.600
Mastercard Business€35neeja*vv€4.600
Amex Business Green Card€85neeja*vvnee
Amex Business Gold Card€225ja*ja*vv€1.000
       

Student

      
ING Studenten Creditcard€14,40neenee--nee
ABN Amro Studenten Creditcard€13,92neeja*-vnee
SNS Studenten Creditcard€14,00neeja*vvnee

* Alleen als de reis met creditcard is betaald.

** Gratis bij besteding van €3.000 per jaar.

 


De beste creditcards voor op reis (vergelijkend overzicht)

 

Lees ook:

Met deze creditcards krijg je noodgeld op vakantie