Creditcards vergelijken

Rabobank vervangt creditcards van alle klanten

Ton Hermans

21/04/2020

Klanten van de Rabobank krijgen dit jaar een nieuwe creditcard. Voor de Gold-creditcard stapt de bank daarbij over naar een ander betaalmerk: Visa.

Rabobank geeft zelf twee creditcards uit voor zijn eigen klanten: de Rabocard en de Rabo Goldcard. De tweede heeft iets meer mogelijkheden dan de eerste en is ook iets duurder.

Beide creditcards zijn standaard al jaren Mastercards, maar dat verandert nu. De Rabobank gaat de Goldcard standaard als Visa aanbieden, waar dat tot nog toe een optie was. De Rabocard blijft vooralsnog een Mastercard.

Beide kaarten krijgen echter een nieuw jasje, bestaande exemplaren zullen worden vervangen.

Dat betekent dat huidige bezitters van een Rabocard of Rabo Goldcard vanzelf een nieuwe creditcard in de bus krijgen. Dat gebeurt gefaseerd en voor iedereen op een onbekend moment in de loop van dit jaar. De oude creditcard kan doorgeknipt de prullenbak in.

Goldcardbezitters worden hierbij automatisch overgezet naar Visa. Wie toch liever een Mastercard heeft, moet de bank bellen en weer terugwisselen.

Niet aangekondigd

De bank heeft de operatie "uit veiligheid" niet aangekondigd bij zijn klanten, wat helaas verwarring veroorzaakt. Er is inmiddels wel informatie over te vinden op de website, maar kaartbezitters worden plotseling verrast met een nieuwe creditcard in de post, inclusief brief met uitleg.

Veel Raboklanten die als eersten aan de beurt zijn, reageren dan ook verbaasd, zo tekent tv-programma Radar op. Ook als je huidige creditcard nog niet verlopen is, krijg je een nieuw exemplaar, zo blijkt uit reacties.

Voor de doorsneegebruiker maakt het niet heel veel verschil of een creditcard van Visa is of van Mastercard. De betaalmerken zijn vergelijkbaar. Met Visa is de betaalkans wereldwijd nog ietsje groter.

Een Rabo-woordvoerder verklaart dan ook dat Visa een beter bereik heeft en gecombineerd met de Maestro-betaalpas van de bank extra dekking biedt.

Nieuwe pincode

Maar als je tevreden bent over Mastercard en over de werking van je huidige creditcard, heb je weinig aanleiding om te switchen. De meeste mensen vinden het daarnaast vervelend dat je een nieuw kaartnummer krijgt en ook een nieuwe pincode. Dat laatste geldt helaas voor alle Raboklanten die een creditcard van de bank hebben.

De nieuwe creditcards bieden echter ook voordelen. Ze zijn te koppelen aan de Rabo-app en aan Apple Pay. Ook zegt Rabobank hiermee voorbereid te zijn op biometrisch betalen, dat wil zeggen met vingerafdrukherkenning.

Ongelukkige timing

De switch komt helaas op een ongunstig moment. Door de coronacrisis worden veel vakanties en reserveringen die met de creditcard zijn gedaan momenteel geannuleerd.

Restituties kunnen niet op een oude creditcard plaatsvinden, dus dat kan problemen opleveren voor wie heeft gereserveerd met de 'oude' Rabo-creditcard en plots een nieuwe kaart bezit.

Rabobank zegt op zijn website dat je in zo'n geval rechtstreeks contact op moet nemen met de instelling of het bedrijf waar je aan hebt betaald.

Daarnaast zaait de bank twijfel op een moment dat criminelen bijzonder actief zijn met aanbieden van zogenaamde antibacteriële betaalpassen. Als klant vraag je je af of het bericht dat je ontvangt ook echt van de bank komt.

Van Mastercard naar Visa

Visa en Mastercard zijn concurrenten van elkaar. Decennia geleden kozen Nederlandse banken eensgezind voor Mastercard. Daar lijkt stilaan verandering in te komen.

Ook SNS Bank stapte twee jaar geleden over van Mastercard naar Visa. ING en ABN Amro geven nog uitsluitend Mastercards uit.

Bij de meeste banken in Nederland kun je niet kiezen voor een betaalmerk. Creditcardvergelijking raadt daarom altijd aan om een bankonafhankelijke creditcard als de Visa World Card, Visa World Card Gold of Mastercard Classic te nemen. Dan bepaal je zelf het betaalmerk en ben je ook vrij om de creditcard aan een andere betaalrekening te koppelen.

Genoemde creditcards passen bij elke Rabo-betaalrekening. Dat geldt ook voor alle creditcards van de ANWB. Bij deze bond kun je overigens nog wel kiezen uit Visa en Mastercard.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 21 april 2020)

Lees ook: 

Hoe krijg je een met een creditcard betaalde hotelreservering terug?

Rabobank heeft eerste creditcard met Apple Pay