Creditcards vergelijken

Wat houdt de reisverzekering van je creditcard in?

José Mast

27/06/2019

Een creditcard is erg handig om bij je te hebben op reis, bijvoorbeeld om een auto te kunnen huren. Sommige creditcards hebben bovendien aanvullende reisverzekeringen aan de kaart gekoppeld. Hoe uitgebreid zijn deze verzekeringen? Kun je voortaan zonder aparte reisverzekering op pad? We zochten het voor je uit.

Creditcards met aanvullende reisverzekeringen komen vrij veel voor. Je hoeft er vaak niet eens de dure variant voor te nemen. Zo hebben de Visa World Card, de Mastercard Classic en de creditcards van SNS en ASN Bank aanvullende reisverzekeringen. Dit zijn allemaal ICS-cards, met vrijwel dezelfde verzekeringsvoorwaarden.

Ook American Express biedt dekkingen op reis, die toenemen met de prijs van de creditcard.

Aanvullende dekkingen

Uit het woord ‘aanvullende’ blijkt al dat ze alleen een aanvulling vormen en geen basisdekking bieden van bijvoorbeeld medische kosten en bagage. Bovendien gelden de aanvullende dekkingen alleen maar als de reis is betaald met de creditcard.

De dekking geldt ook meestal niet voor andere gezinsleden, tenzij zij een creditcard hebben die is gekoppeld aan de hoofdcreditcard. American Express biedt wel dekkingen voor een vaste partner en kinderen tot 25 jaar.

Voorbeelden van aanvullende dekkingen zijn een vergoeding bij reisongevallen, hulpverlening en reisongemakken, zoals vlucht- en bagagevertraging. Soms is ook noodgeld gedekt, voor het geval je creditcard wordt gestolen of kwijtraakt. Je kunt dan geld ophalen bij de plaatselijke bank.

Wat houden de aanvullende dekkingen precies in?

· Reisongevallenverzekering

Bij een reisongevallenverzekering denk je misschien aan medische hulp bij een ongeval, maar die valt hier niet onder. Het gaat om een eenmalige uitkering voor als je blijvend invalide raakt door een ongeval op reis.

De ICS-cards bijvoorbeeld keren maximaal 149.625 euro uit als je voor 50 procent invalide zou raken. Bij een invaliditeit van 25 procent of minder is het maximale bedrag 42.750 euro. De dekking geldt alleen voor reizen met het openbaar vervoer die met de card zijn betaald.

American Express en de Flying Blue-kaarten van American Express vergoeden ook een bedrag bij overlijden.

· Hulpverleningsverzekering

De hulp die je aan creditcards kunt ontlenen in noodgevallen loopt sterk uiteen. American Express heeft voor alle creditcards Global Assist, een 24/7 telefonische hulplijn voor allerhande vragen en noodsituaties. Global Assist kan helpen bij het aanvragen van een visum of verwijzen naar een Engelstalige arts of jurist in je vakantieland.

De duurdere creditcards American Express bieden meer service. Als je medische zorg nodig hebt bijvoorbeeld, kan American Express je vervoer naar een ziekenhuis regelen en de kosten voorschieten. Bij sommige cards (Green Card, Gold Card, Flying Blue Gold Card) valt ook repatriëring van een stoffelijk overschot onder de dekking.

De hulpverleningsverzekering van de creditcards van ICS geeft onder andere recht op hulp als je ziek wordt of een ongeluk krijgt en daardoor onverwacht naar huis moet. De verzekering vergoedt dan de vervoerskosten, ook als er speciaal vervoer nodig is. Bij overlijden zijn de kosten van vervoer van het lichaam gedekt. Medische kosten vallen niet onder de hulpverleningsverzekering.

Als je dringend medicijnen nodig hebt die ter plekke niet verkrijgbaar zijn, dan kun je de hulpverleningsverzekering aanspreken om medicijnen te laten opsturen. De kosten van de medicijnen zelf vallen niet onder de reisverzekering.

· Reisongemakken

Als je vlucht een urenlange vertraging heeft opgelopen, kun je de extra hotelovernachting die je daardoor eventueel moet maken plus de extra telefoonkosten claimen op de reisverzekering van de creditcard. Er gelden wel minimumtijden voor de vertraging en maximumvergoedingen.

De American Express Green Card en de Flying Blue American Express Silver Card bijvoorbeeld vergoeden al na 4 uur maximaal 100 euro per verzekerde per gebeurtenis. Duurdere kaarten kennen hogere verzekerde bedragen.

Verder kun je de nodige spullen aanschaffen als je bagage vertraagd is. Ook hiervoor gelden voorwaarden en maximumvergoedingen. ICS-cards geven een vergoeding van maximaal 125 euro per verzekerde per dag met een maximum van 1.000 euro per gebeurtenis als je 8 uur na aankomst je bagage nog niet hebt.

· Autohuurverzekering

Als je met een creditcard een auto huurt, kun je soms het eigen risico vergoed krijgen als je schade rijdt. De ANWB Visa Silver Card bijvoorbeeld dekt het eigen risico tot maximaal 750 euro en de ANWB Visa Gold Card tot maximaal 1.500 euro. Deze laatste geeft ook nog dekking voor juridische kosten als je met je huurauto een ongeluk krijgt.

Volledige dekkingen

Volledige, doorlopende reisverzekeringen gekoppeld aan een creditcard komen ook voor, maar dan alleen bij de duurdere creditcards. De Visa World Card Platinum (154 euro per jaar) en Mastercard Black (204 euro per jaar) bijvoorbeeld hebben een doorlopende reisverzekering, waarbij de reis niet met de creditcard hoeft te zijn betaald. Ook aan de luxere creditcards van American Express is een uitgebreidere reisverzekering gekoppeld, maar hierbij is wel een voorwaarde dat de reis met de creditcard is betaald.

Annuleringsverzekering

Een doorlopende annuleringsverzekering kan deel uitmaken van de doorlopende reisverzekering die aan sommige duurdere creditcards is gekoppeld, zoals ook de Mastercard Black. Bij American Express Platinum is de annuleringsverzekering ook een standaard onderdeel van de dekking, maar alleen als de reis met de creditcard is betaald.


(door José Mast, Creditcardvergelijking, 20 juni 2019, laatste update: 12 april 2021)


Bekijk hier een overzicht van creditcards met aanvullende reisverzekeringen.

 

Lees ook: Wat is de beste creditcard voor op vakantie?