Creditcards vergelijken

Wat is de wisselkoersopslag bij een creditcard?

Met de wisselkoersopslag krijg je alleen te maken wanneer je iets betaalt in een andere munt dan de euro.

In deze opslag zijn de kosten voor het omrekenen van de vreemde valuta naar de euro verwerkt. Deze opslag wordt aan jou doorberekend wanneer je een pinpas gebruikt, maar ook wanneer je afrekent met een creditcard.

Wanneer heb je te maken met de wisselkoersopslag?

Stel je koopt met je creditcard een boek op internet en je betaalt hier 50 Amerikaanse dollars voor. Dan moet er op je creditcardrekening een bedrag in euro's komen.

Het dollarbedrag wordt door je creditcardaanbieder automatisch 'omgeruild' naar een eurobedrag. Het omruilen van dollars naar euro's gaat helaas niet tegen de gemiddelde wisselkoers van dat moment.

Deze gemiddelde wisselkoers wordt verhoogd met een opslag. Bij de meeste creditcards ligt deze opslag rond de 2% van het bedrag. De wisselkoers geldt voor alle transacties die je buiten de eurozone met de kaart verricht. Ook wanneer je bijvoorbeeld eurobiljetten pint in Turkije.

Welke creditcards rekenen een lage wisselkoersopslag?

De opslag is de laatste jaren hoger geworden en gelijkgetrokken voor de meeste creditcards, er is nauwelijks nog verschil.

Voor de bekendste creditcards van Visa en Mastercard geldt een tarief van 2%. American Express rekent standaard 2,5%.

Enkele bekende creditcards:

ANWB Visa Gold Card: 2,00%
Visa World Card Gold: 2,00%
ING Creditcard: 2,00%
Visa World Card: 2,00%
Mastercard Classic: 2,00%
Mastercard Gold: 2,00%
Rabocard: 2,00%

Wisselkosten vaak lager bij een bankpas

De koersopslag geldt ook wanneer je afrekent met je bankpas. Als je de tarieven hiervan bekijkt op de website bankenvergelijking.nl, dan zie je dat de koersopslag vaak maar 1% bedraagt.

Bij ABN Amro, Rabobank en ING is het dus voordeliger om te betalen met de bankpas dan met hun eigen creditcard. Reis je vaak buiten de eurozone, dan kan het flink verschil uitmaken wanneer je hier op let.

Géén wisselkoersopslag

Bestaat er ook een creditcard zonder wisselkoeropslag? Nee, in Nederland niet. Maar er zijn wel debitcards die Mastercard of Visa als betaalmerk hebben en die geen extra wisselkosten aanrekenen bij een internationale betaling. De N26 Mastercard is een voorbeeld.

Een debitcard vereist echter altijd een positief saldo op je rekening, de betaalmaatschappij schiet niets voor. In een webwinkel kun je echter wel met Mastercard dan wel Visa betalen.

(door Ton Hermans, © Creditcardvergelijking, laatst bijgewerkt juni 2021)

Lees ook:

Hoe werkt de wisselkoersopslag precies?