creditcardvergelijking.nl

 Wat is de wisselkoersopslag bij een creditcard?creditcard

Met de wisselkoersopslag krijgt u alleen te maken wanneer u iets betaalt in een andere munt dan de euro.

In deze opslag zijn de kosten voor het omrekenen van de vreemde valuta naar de euro verwerkt. Deze opslag wordt aan u doorberekend wanneer u een pinpas gebruikt, maar ook wanneer u afrekent met een creditcard.

Wanneer heeft u te maken met de wisselkoersopslag?

Stel u koopt met uw creditcard een boek en u betaalt hiervoor 50 Amerikaanse dollars. Dan moet er op uw creditcardrekening een bedrag in euro's komen.

Het dollarbedrag wordt door uw creditcardaanbieder automatisch 'omgeruild' naar een eurobedrag. Het omruilen van dollars naar euro's gaat helaas niet tegen de gemiddelde wisselkoers van dat moment.

Deze gemiddelde wisselkoers wordt verhoogd met een opslag. Bij de meeste creditcards ligt deze opslag rond de 2% van het bedrag. De wisselkoers geldt voor alle transacties die u buiten de eurozone met de kaart verricht. Ook wanneer u bijvoorbeeld eurobiljetten pint in Turkije.

Welke creditcards rekenen een lage wisselkoersopslag?

Enkele bekende creditcards met relatief lage koersopslag zijn:

Visa World Card Gold: 2,0%
ING Creditcard: 1,50%
Rabocard: 1,50%

Voor de bekendste creditcards geldt een tarief van 2%. American Express rekent standaard 2,3%.

Wisselkosten vaak lager bij een bankpas

De koersopslag geldt ook wanneer u afrekent met uw bankpas. Als u de tarieven hiervan bekijkt op de website bankenvergelijking.nl, dan ziet u dat de koersopslag meestal maar 1% bedraagt.

Bij ABN Amro, Rabobank en ING is het dus voordeliger om te betalen met de bankpas dan met hun eigen creditcard. Reist u vaak buiten de eurozone, dan kan het flink verschil uitmaken wanneer u hier op let.